сряда, 19 ноември 2014 г.

В петък спират водата в някои части на Банкя


На 21 ноември 2014 г. във връзка с разкриване и ремонт на уличен водопровод, се налага спиране на водоподаването на клиентите на "Софийска вода" в района на гр. Банкя (09:00 до 17:00 часа).

вторник, 18 ноември 2014 г.

Брюксел размразява 800 млн. лева евросредства за България

Брюксел размразява част от спрените европари за България. Става въпрос за 800 милиона лева по оперативна програма "Околна среда". Десетки разкопани градове чакат парите, за да бъдат завършени ремонтите на водопроводите и канализацията. Най-сериозна е ситуацията във Враца, Димитровград, Банско и Банкя. Там улиците останаха разкопани с месеци. Причината - Европа се усъмни, дали обществените поръчки са проведени по правилата.

"Това решение идва след проверката на Комисията през октомври. Брюксел установи, че
България си е написала домашното "коментира говорителят на ЕК Якоб Адамович. "Това е прекрасна новина, която отпушва средствата към България, но това действително е само първата стъпка", заяви от своя страна министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Според премиера Бойко Борисов така депутатите са доказали, че си заслужават заплатите и благодари на народните представители за добре свършената работа.

Въпросът сега е сигурно ли е, че общините ще могат да усвоят тези 800 милиона лева. Първите пари се чакат до края на месеца - над 200 милиона лева. Ако обаче проектите не бъдат договорени и завършени в срок, неусвоените пари ще бъдат върнати в Брюксел

История на град Банкя


Банкя е град в Столичната община, трети по големина след София и Нови Искър.Той е известен балнеолечебен център. За първи път село Банкя се споменава в османските регистри от 1446 г. Според легенди през Банкя е минавал стар римски път с важно стратегическо значение, имало е много ханове по него, но по време на турското владичество те са разрушени. През 1910 е изградена минералната баня - водата й е лечебна и помага при сърдечни заболявания. През 1917 се изгражда ЖП линията София-Волуяк-Банкя, която е всъщност първата връзка със столицата. Село Банкя нараства бързо и през 1969 е обявено за град, а 10 години по-късно се обособява като 24-и район на Столицата голяма община.
Банкя се намира на 15 километра западно от столицата и има редовен достъп с градски транспорт

- автобуси 47; 48 и 49 от метростанция Сливница или автобус 42 от Люлин.
Климатът на Банкя е мек, със средногодишна темпертура от 9.4 градуса и много слънчеви дни.
В Банкя се намира най-голямото училище на територията на Балканския полуостров - 78 СОУ "Христо Смирненски" също така санаториум за рехабилитация на сърдечно и диабетно болни. Други забележителни места са Вазовият дъб и църквата "Св.Св. Кирик и Юлита", построена през 1934-та
Традиционните празници на града са горещниците - 15.16 и 17 юли - смята се, че тогава водата е най-гореща.
Именно в Банкя на 06/13/1959 е роден настоящият министър-председател на България - генерал Бойко Борисов.
Близо до центъра на Банкя се намира резиденция на Тодор Живков.
Иван Вазов има посветен разказ "Утро в Банки" на града, а в Антарктида един връх е наречен в чест на града Банкя.


Банкя включва в себе си селата Градоман, Михайлово, Клисура, Иваняне и Вердикал, обособили се като квартали на града. До тях се достига с автобуси №47; 48 и 49 от автогарата. Те са изходен пункт за много от маршрутите в нашата планина.

понеделник, 17 ноември 2014 г.

Клисурски манастир “Света Петка Параскева”


История на манастира

Трудно е да се посочи точната година на основаване на манастира, като легенда свързва началото му с времето на Второто българско царство. През 1238 година цар Иван Асен II пожелал мощите на Света Петка Българска да бъдат пренесени в тогавашната столица Търново. Когато литийното шествие спряло за почивка тук, мястото
било осветено от нетленното тяло на светицата, след което, живеещите наоколо християни построили църква, а по-късно бил основан и манастир. Причина за липсата на сведения, свързани с историята му, е голям пожар, унищожил архива и библиотеката през средата на миналия век, както и рухването на старата манастирска църква. Впоследствие, пристигналата насам, след дълъг период на странстване руска схимонахиня Мария Магдалена, години наред отдава своите сили, всеотдайност и труд за възстановяване на духовното огнище. Тя остава тук завинаги и завършва земния си път през 1978 година като схиигумения, след като вече е успяла да привлече вниманието на монашеската общност и вярващите от региона.

Местоположение на манастира


Разположението на обителта в покрайнините на София, я правят любимо място преди всичко за жителите на столицата, които не пропускат - особено през почивните дни, да си организират разходка по този край, за да усетят близостта на природата и корените на вярата си. Вътрешността на манастира е покрита със сравнително нови стенописи, изписани с ярки -колоритни и живи цветове. А заедно с допълнението от библейски цитати и текстове, тук усещането на посетителя за духовна сила, чистота и святост неизменно се подсилва.

Архитектура и текущо състояние

В днешно време Клисурския манастир е действащ. Вътрешността на манастира е покрита със сравнително нови стенописи, изписани с ярки -колоритни и живи цветове. А заедно с допълнението от библейски цитати и текстове, тук усещането на посетителя за духовна сила, чистота и святост неизменно се подсилва.

За още снимки цъкнете тук!!!!!!!




Протест в Банкя