вторник, 18 ноември 2014 г.

История на град Банкя


Банкя е град в Столичната община, трети по големина след София и Нови Искър.Той е известен балнеолечебен център. За първи път село Банкя се споменава в османските регистри от 1446 г. Според легенди през Банкя е минавал стар римски път с важно стратегическо значение, имало е много ханове по него, но по време на турското владичество те са разрушени. През 1910 е изградена минералната баня - водата й е лечебна и помага при сърдечни заболявания. През 1917 се изгражда ЖП линията София-Волуяк-Банкя, която е всъщност първата връзка със столицата. Село Банкя нараства бързо и през 1969 е обявено за град, а 10 години по-късно се обособява като 24-и район на Столицата голяма община.
Банкя се намира на 15 километра западно от столицата и има редовен достъп с градски транспорт

- автобуси 47; 48 и 49 от метростанция Сливница или автобус 42 от Люлин.
Климатът на Банкя е мек, със средногодишна темпертура от 9.4 градуса и много слънчеви дни.
В Банкя се намира най-голямото училище на територията на Балканския полуостров - 78 СОУ "Христо Смирненски" също така санаториум за рехабилитация на сърдечно и диабетно болни. Други забележителни места са Вазовият дъб и църквата "Св.Св. Кирик и Юлита", построена през 1934-та
Традиционните празници на града са горещниците - 15.16 и 17 юли - смята се, че тогава водата е най-гореща.
Именно в Банкя на 06/13/1959 е роден настоящият министър-председател на България - генерал Бойко Борисов.
Близо до центъра на Банкя се намира резиденция на Тодор Живков.
Иван Вазов има посветен разказ "Утро в Банки" на града, а в Антарктида един връх е наречен в чест на града Банкя.


Банкя включва в себе си селата Градоман, Михайлово, Клисура, Иваняне и Вердикал, обособили се като квартали на града. До тях се достига с автобуси №47; 48 и 49 от автогарата. Те са изходен пункт за много от маршрутите в нашата планина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар